A testtartás a legfontosabb, amit látványosan tudsz változtatni erősödő izmaiddal és változó testtudatoddal. Mindennapjaink sajnos messze vannak az ideális mozgásos tevékenységektől. Sokat ülünk. Szinte mindenhol. Gondold végig egy napodat. Keveset gyalogolunk, vagy ha mégis, sietünk, odacsapjuk a sarkunkat, ami túlterheli az ízületeinket. Igen, sajnos hiperszuper cipőben is. Tényleg, milyen cipőt viselsz a leggyakrabban? Miben jársz szívesen? Szoktál mezítláb lenni? Otthon?

Testünk okos, ahhoz alkalmazkodik, amit sokat csinálunk.Ha sokat ülünk, ahhoz. Ha sokat vagyunk emelt sarkú cipőben,ahhoz. Így testtartásunk megváltozik, nő a hasűri nyomás, nagyobb terhet ró a gáttájékra. Is.

A hasűri nyomás is összefügg a linea alba működésével. Belülről  viscerális zsír, ami növelheti még a nyomást.A célunk a hasűri nyomás csökkentése, hogy ne nyomják a szervek kifelé a lágyrészeket.

Szóval, bár nehezen hozom szóba, mert ez érzékeny terület mindenkinek, a testzsír csökkentése segíthet a nyomásviszonyok helyreállításában. Azt gondolom, hogy első lépésként kezdj el mozogni, és ha jobban érzed magad, a tested, ez lendületet adhat. Mindent egyszerre változtatni elég drasztikus lépésnek tűnik: mozgás, táplálkozás, cipőviselés, testtartás…Kezdd egyenként, és ha látod a változást, ez segíthet a következő lépésben.

Lapos hassal is előfordulhat….

Egyáltalán nem biztos, hogy csak plusz súlynál alakulhat ki a hasizom eltávolodása. Lapos hassal is előfordulhat. Nyilván a meggyengült részek engednek kifelé a nyomásnak. Megnyúlt medencefenék? Vagy a szétvált hasizom? Logikusan végiggondolva ha megerősítjük ezeket a részeket, újra összehangoljuk a működésüket, és megtanuljuk csökkenteni a hasűri nyomást a  testtartással, jók leszünk. És persze kényelmes ruházattal. Felejtsük el a szűk farmereket, amiben nem tudunk kényelmesen leguggolni, mert szorítja a derekunkat. Csak képzelj el egy felfújt lufit, amit közepén egy szalaggal körbeszorítasz. Keményebb lett az öv alatt, fölött. Igaz? A megnőtt nyomás hat előre, fölfele, lefele, hátra.

Beszélhetünk a  testtartásról, hogy tartsd magad állás közben, a szakirodalom szerint a külboka, csípő, vállcsúcs legyen egyvonalban. A testsúlyod statikus helyzetben inkább a sarokcsonton van, fejtetővel nyújtózz finoman felfelé. Ne szívd be a hasad, ne tartsd egyfolytában feszesen! A comb is laza, a térdkalács is ( ha állandóan feszesen tartjuk a combunkat a térdkalács folyamatosan ráfeszül a combcsontra, nem tesz jót az ízületi keringésnek, a porcállománynak ).

De. Mindig a következő testtartásod a legjobb.

A helyes testtartás mindig valami statikus dolog. A harmónikus mozgás már közelebb áll ahhoz, amiről érdemes beszélni.