A hegekkel mindig foglalkozni kell. Akármilyen régiek.

A császármetszések száma egyre nő, így azok száma is, akik a kórházból instrukciók nélkül mennek haza a kisbabájukkal, pár naposan a műtét után.

A szokásos sebellátáson kívül nem sok tanácsot kapnak. ( Tisztelet a kivételnek) A műtét utáni/alatti kockázatokról sok szó esik, a hosszú távú következményekről  kevesebb.

Mikor érheti víz, mivel kenje a sebet. És nagyjából kész.

“5. Gyermekünk császármetszéssel jött világra. Varratszedés után sokáig fájt a heg körül, mindenki mondta, hogy majd elmúlik, ez természetes, az orvos mindent rendben talált. Tényleg elmúlt , sokára ugyan, de örültem. 4 évvel a műtét után kezdtem tornázni járni, az első alkalommal majdnem egy hétig, aztán csak 2 napig, aztán már nem fájt torna után a hegem. Teljesen olyan érzés volt, mintha ott valami feszült volna, és  feloldódik az egész. Igazából nem volt gondom vele az évek alatt, nem tűnt fel, hogy ott összetapadtak a dolgok. Most mégis szabadabb , de egyben stabilabb a törzsem, az egész testem.” ( Eszter)

A heg gyógyulási szakaszai: haemostasis közvetlen műtét után,

                                             Gyulladás 4.-6 .nap

                                             Proliferáció 3.-5.nap-2.-3.hét

                                              Remodelláció  2.3.hét-2.év +

A heg a sebgyógyulás után is  okozhat fájdalmat. Amit kívülről látunk, csak a bőrön levő heg, ez alatta tovább folytatódik a mélyebb szöveti rétegekbe. Tulajdonképpen csak a jéghegy csúcsa, amit látunk. A helyi  feszülés kötőszöveti kapcsolatok miatt tovább terjedhet a test távolabbi pontjai felé, így okozva fájdalmat sok idővel a szülés után, ahogy a keringés romlik az érintett területeken.

Műtét után a kismedencei diszfunkció, inkontinencia, hegfájdalom, bélműködési zavarok, akár mozgásban korlátozottság is jelentkezhet az összenövések miatt. Szélsőséges esetben akár meddőségi problémákat is okozhat. Ezek az idő múlásával javulhatnak, ha sokat mozgunk, vagy hosszútávon jelentkezhetnek. de igazából a nőknek minden császármetszés  után jó lenne egy lágyrészterápia , ( a gyógytorna kontrollal együtt ) hogy visszatérjen az egész-ség, a jó funció.

Ahhoz, hogy megértsd, miért foglalkozunk ennyit a hegszövettel, szükség van egy kis élettani ismeretre.

A hegszövet testünk természetes  gyógyulási folyamata. Császármetszésnél a hasunk alsó részén a bőrön és a méhen is van heg.

Ez is kollagénből épül fel, mint az eredeti kötőszövet is,  de más szerkezetű, és kevésbé rugalmas. A szervezetünknek itt az a célja, hogy a bőrszéleket megint folytonossá tegye, és egy erősebb hidat épít, mint az eredeti kötőszövet.

Normál esetben kosárfonat-szerű rostok vannak a fasciában, a hegben pedig elfekszenek a rostok, és pont ellentétes irányúak  a normál alakzattal.

Így lesz erősebb, de kevésbé működőképes a szövet ezen a részen.Ez eleinte előnyös, később pont akadályozza a szervek, szövetek egymáson való elcsúszását.

Ez a folyamat vezet adhéziókhoz, összetapadásokhoz.

A császármetszés hege lehet fájdalmas, önmagában is, vagy legtöbbször mozgás közben, nyújtózásnál, emelésnél,előrehajlásnál, törzsfordításnál, vagy az is elképzelhető, hogy fájdalom nélkül csak a feszülés jelzi, hogy valami nincs rendben.

A heg érinthet izmokat, idegeket. Később okozhat fájdalmat szex közben, székrekedési problémák jelentkezhetnek, IBS( irritabilis bél szindróma), és kismedencei fájdalom.

A heg úgy helyezkedik el, hogy  érinthet olyan idegeket, amik csikló-és húgycsőfájdalmat is okozhatnak, vagy sürgős vizelési ingert.

Testünket mozgásra tervezték. Ez vonatkozik a belső szerveinkre is. A méhnek is az az optimális, ha nincs lerögzülve, hanem mozoghat a kismedencén belül.

Látjátok, hogy az egész heg-dolog jóval  mélyebb téma, mintha csak a felszínt kezelgetnénk. A császármetszés utáni heg kezelése jóval több, mit a felszíni seb kenegetése, ápolgatása.

Pedig gyakran csak eddig jutunk, örülünk, hogy begyógyult a seb, más dolgunk is van egy pici baba mellett, mint ezzel foglalkozni.

Minden mindennel összefügg. Egészében kell segíteni a test gyógyulását, normál működését.

Nem  biztos, hogy helyileg okoz problémát a heg. Az Anatomy Trains vonalai szerint távolabbra is keresgélni kell, szeméremcsonti ízület, a csípőhajlítók, a gerinc felé a kezelendő területeket. Fogd meg a pólódat a hasadnál, aztán emeld föl a karod. Hol feszül a trikód?

A hátizmok feszülése  továbbadódhat a rekeszizom felé, befolyásolva a normál rekeszmozgást a légzés során.

Derékfájdalom, isiász, kismedencei szervek előreesése ( húgyhólyag, végbél, méhsüllyedés) is visszavezethető ide.

A seb tisztán tartása, nehéz súly emelésének elkerülése, a gyógyulást támogató ételek fogyasztása alap dolog, de ezen kívül van valami hiányzó részlet.

Egyes szakértők ajánlása szerint műtét előtt 60-48 órával jó lenne nyirokmasszázst vagy miofasciális masszázst végezni a várandós anyával, ( ez nyilván csak tervezett császármetszésnél jöhetne szóba) és műtét után is minél előbb, hogy segítse a folyadékáramlást és a hegen a kollagén megfelelő irányba rendeződését. ( Marjorie Brook )

A vélemények megoszlanak a hegkezelés megkezdésének idejében, van aki 3 hónapot ajánl, amiben már mélyebb kezelés is van, mások szerint sebgyógyulás után már neki lehet látni egy finomabb masszázsnak, nyilván figyelembe véve a sebvédelmet.

Ez lényegében egy hegszövet regeneráló masszázs, amely során óvatosan lazítjuk az összetapadt rétegeket minden irányban.

Van, aki eszközt is használ , kis golyóban végződő fémpálcikát( penczel-pálca).

Mindenesetre képzett terapeutát válassz.

A masszázs néha fájdalmas lehet, másoknak nem okoz problémát, olyan is előfordulhat hogy érzelmi következményei vannak a kezelésnek.

A hegterápia után az egész testet érintő nyújtások a következő lépés.

A heg, ahogy javul a keringése egyre világosabb, puhább lesz.

A “masszázs”nak a célja a keringésjavítás, így jobb lesz a szövetek oxigén-és tápanyagellátása, így beindul a szervezet öngyógyító folyamata, mi csak támogatjuk ezt egy kis segítséggel.

Sosem késő elkezdeni a lágyrészmunkát!

Kineziotape/crosstape is remekül alkalmazható a hegre. Kérd ebben jártas szakember segítségét!

Köpölyözés is segíthet régebbi hegek kezelésében. Ezt is bízd hozzáértő terapeutára!

Speciális , belső szervi, zsigeri SMR labda . ( itt tudsz rendelni: használd a kuponkódot) 

Az akupresszúra jó kiegészító terápia lehet, akár vízvisszatartás esetén is. Csak teljesen zárt sebek körül alkalmazható!

A Hagyományos Keleti Gyógyászat szerint  az energiaáramlás a meridiánokon történik. Ha akupressszúrával kezeljük az ezen a csatornákon  elhelyezkedő pontokat, befolyásolni lehet a chi áramlását, tünettől függően.

Az aktív munkában pedig a core izomzat együttműködése, ami segíthet, hogy a kismedencei keringés javuljon.

A rekeszizom, a transversus abdominis ( haránt hasizom, ez a legmélyebben fekvő hasizom), a medencefenék izomzata, és a mély hátizmok és kötőszövet, aminek összehangolt működése szükséges az optimális funkcióhoz.

Ha kifújod lassan a levegőt kis résen át a szádon, ( vagy még inkább orron) ,akkor érzed, hogy megfeszül a hasad oldalt, a gátizmod emelkedik, a köldököd finoman befelé mozdul, és a hátad is megfeszül. Így működnek együtt ezek az izmok, és ezt a finom gyakorlatot már elkezdheted nyugodtan a szülés utáni időszakban is, ha van rá pár perced naponta. Így újrahuzalozod az érintett izmok irányítását, a paraszimpatikus idegrendszer kerül működésbe,  javul az emésztés és nyugalom jelentkezhet.

Az ételek között vannak   gyulladáscsökkentő hatásúak:

extra szűz olivaolaj,keresztes virágúak, fokhagyma,áfonya,gyömbér, zöldtea, édesburgonya.

A glutamin egy fehérje, amit a szervezetünk elő tud állítani, tehát általában nem eszenciális. Azonban sérüléskor átmenetileg szükség lehet a pótlására, akár táplálékkiegészítő formájában is. A kortizol hatásait is csökkenti, így a stressz elleni küzdelemben is segíthet.

Természetes források: tojás, sertés és csirke, joghurt, tej, túró, ricotta sajt, spenót, káposzta, petrezselyem

Mire figyelj még:

Testtartás , ülés közben, állás közben.Egyszerűen nem nyújtjuk ki a testünket a hétköznapokban egy optimális helyzetbe, ahol jól gyógyulhat a kötőszövet.

Ami nehéz, nálunk, anyáknál ez foglalkozási ártalom,  amikor a fél napodat üléssel töltöd a kanapén, ágyban, földön… szóval nyilván ezt figyelembe véve, arra érdemes időt szánni, hogy miután felállsz, akkor nyújtóztasd ki a tested finoman, nyújtsd meg a csípődet, derekadat, hátadat, karjaidat. Ezzel elkerülheted, hogy fájdalom jelentkezzen, mikor elkezdesz aktívabban mozogni.

A stressszoldás szükséges, nem luxus! A kortizol hormon, ami stressz alatt szabadul fel, akadályozza a gyógyulást. Ha kevesebb a feszültség, alacsonyabb a kortizol szint, optimálisabb a gyógyulás.

Az alvás is ide tartozik,segíti a testünk gyógyulását. Ha együtt alszunk a babánkkal, azt folyamatos alvásnak érzékeli szervezetünk, hiszen nem ébredünk meg olyan nagyon, ( a kezdeti éjjel is pelenkázós időszak után) ,ha figyelembe vesszük a cirkadián  ritmusunkat, hogy sötétben aludjunk, nappal ébren legyünk, sokat lendíthet helyzetünkön.

Krémek,olajok, ápolók… és a lelkünk

Alapvetően azt gondolom, hogy jó lehet felváltva használni a balzsamokat a kineziotape-el. A kenhető állagú ápolók közül inkább a krémet, balzsamot, olajat szeretem, azért mert ezt bemasszírozzuk magunknak, közben simogatjuk, szeretgetjük a heget, kapcsolódunk hozzá hosszabban. A géleket éppcsak felviszem, és kész. A tapaszt fel tudom úgy rakni, hogy hozzá sem érek a hegemhez. Pedig szükség van rá, hogy megérintsük, megszokjuk, megszeressük. Nem szeretnék túl lilának tűnni, remélem érthető, érezhető a lényeg.

Remek illóolajok léteznek hegkezelésre. Kérd képzett aromaterapeuta segítségét. www.panarom.hu

 Alapvetően abban kell hinnünk, hogy ahogy erősödik a testünk, a gyógyulás is beindul, és nem marad így örökre minden. A gyógyulási folyamat egyéni minden esetben, nem lehet összehasonlítani más hegével, hogy néz ki , hogy érzi belül. A felül említett gyógyulási folyamat is egy általános időkeretet mutat, nagy egyéni eltérések lehetnek.

Sok türelemre, hitre, és támogatásra,gondoskodásra  van szükség, hogy a test meggyógyítsa saját magát.

Sosem késő!

Forrás:

Műtét után vagy? 

Komplex, holisztikus szemlélettel, Neked miben segíthetek?

Császármetszésről mindent: www.csaszarvonal.hu