(self myofascial release)

 

Magyarul az izompólya fellazítása magadnak. Az egyik legjobb befektetés szerintem, ha beruházol egy hengerre vagy/és egy-két labdára, különböző méretekben és keménységben. Mintha egy masszőröd lenne otthon. Jól hangzik, igaz? Mit is csinál ez az eszköz, nézzük meg részletesebben.

Elsőre mindenképp azt ajánljuk, hogy szakember segítségével tanuld meg  az alap gyakorlatokat a hengerrel, és a helyes használatot. Akkor fogod hosszan és szívesen használni az smr eszközöket, ha nincs a használatával problémád, és látod/ érzed az eredményét a munkádnak.

A kötőszövet körbeveszi testünket, mint egy búvárruha. Belül pedig minden szervünket, izmunkat külön-külön is beburkolja. Ezt a hártyát fasciának nevezzük. Ha ez a pólya feszes, ( akár rövidebb, akár hosszabb az izom )  nem tud az izom úgy dolgozni, ahogy szeretne. Akár fájdalmas is lehet. Nagyon sok érzékelő  van a szövetben azért, hogy a testünk gyorsan tudjon reagálni a változásokra, külső ingerekre.

A hengerrel , labdával a test súlyának segítségével tudsz hatni a fasciára. A henger a talaj és a test  közt van. Használat közben meghatározott irányban végiggörögsz rajta. Szép lassan. Vagy egy helyen megállsz, ahol érzékenyebb a tested, és lélegzel 10x lassan, közben időt adsz magadnak ellazulni. Ezeken kívül is vannak még technikák, kérd szakember tanácsát! 

Először fájdalmas is lehet. Legalábbis nekem az volt. De utána hihetetlen jó érzés volt az izmaimban. A terhelést tudod változtatni a testhelyzetekkel, amiket könnyen elsajátíthatsz. Nem kell fogat csikorgatva hengerezni. Nem hatékonyabb ha szenvedsz közben, sőt. A kevesebb több.

Elsődlegesen az idegrendszerre hatunk, bizonyítottan növeli a paraszimpatikus túlsúlyt, így stresszkezelésben is helyet kaphat az eszközök használata. 

Könnyebb a  regeneráció terhelés után. Tehát mozgás előtt és utána is jó hengerezni. Amikor csak van időd és eszedbe jut! 🙂

Nyirokkeringés javító hatás miatt érdemes a folyadékbevitelre figyelni, ha használod.

Szóval feküdj rá a hengerre, amelyik testrészeddel épp szeretnél ,és nagyon lassan görögj végig rajta, néha  kicsit állj meg, hogy lazuljon a helyi feszültség, aztán lassan haladj tovább. 

Ha a hasadat szeretnéd kezelni , esetleg műtét után vagy, speciálisan hasra kifejlesztett masszázslabda is elérhető, aminek lágyabb érintése van, szülés utáni időszakban szuper segítőtárs a regenerációban. 

Ezután szüksége van az idegrendszernek arra, hogy ingert kapjon az új tudásról, hogy meg tud nyúlni, képes megtenni azt, ami eddig nem ment. Utána jön az erősítés, stabilizálás  és a testérzékelés fejlesztés. Így kerek egész .

Változik  a testtartásod, javítja a testtudatot.

Mióta rendszeresen hengerezem , mintha kicserélték volna a hátam. Könnyebb az optimális testtartást megtartanom, munka közben is. Nem fáj a derekam, nem akar beszakadni a hátam…

Ha elkezd fájni a fejem, veszem a kislabdát, hengert, és már gyógyszer nélkül elmúlik a fejfájásom…

( Feri) 

Azt javasoljuk, elsőre keress szakembert, aki megtanít az smr eszközök helyes használatára.Ha jól használod az eszközöket, hatékony lesz a munkád, látod az eredményt, így szívesebben fogod hosszútávon is használni.