Nem csak a nőket érinti

A téma címe szerint a rectus diastasisról beszélünk, ami eltávolodott hasizmot jelent. Az eltávolodott hasizom sok embert érinthet. Igen, nem csak nőket, és igen, nem csak szülés után, bár ez a leggyakoribb helyzet. Nagyobb nyomás a hasüregben, vagy előnytelen, hosszan fennálló testtartás, vagy mozgásszegény mindennapok.. bárkinél előfordulhat. Minden mindennel összefügg. Ezért elkalandozunk majd messzebbre is az emberi testen, akár a talpig.

Hogy ez kapcsolatban lehet a hasfalammal? Akár igen. Szeretném, ha a testünket nem részekre osztva látnánk, éreznénk, hanem holisztikusan, egyben. Nem külön ilyen-olyan tornára járok. Mert egységként működünk. Néhány összefüggést megtanulunk, lehet hogy lesznek kérdéseid, akkor írj bátran, de biztos vagyok benne, hogy sok összefüggés nem kerül említésre, mert ahhoz nagyon sok könyv kéne.

5 év gyerekekkel eltöltött idő után mentem vissza dolgozni. 2 éve heti 2x járok tornázni, eleinte szétnyílt hasizom miatt.  Egy idő után nem fájt a derekam, erősebb lettem, könnyebben/bátrabban emelgettem a gyerekeket. Lelkileg is kiegyensúlyozottabb vagyok. A munkahelyemen kemény fizikai alkalmassági van, és most jobban teljesítettem , mint a gyerekek előtt. Jól érzem magam !

Gabi

Csak szülés után? Nem. Sok minden miatt változhatnak az erőviszonyok a testben, nem csak szülés után. A túlsúlyos embereknek azért. A fitt, állandóan hasizmozó sportolóknak azért.

Kismedencei süllyedéseknél,  hasfali sérveknélRekeszizomsérvnél szintén. Igen, ebben is segíthetek.

Most akkor mégis mit mozogjak? Eddig csak listát kaptam, hogy mit nem szabad csinálnom, és tanácstalan vagyok. Kis lépésekkel kezd. Jobban fogod magad érezni,és közelebb kerülsz az egészséges mindennapokhoz.

 • szétnyílt hasizom
 • derékfájdalom , hátfájdalom
 • gátizom problémák
 • sérvek
 • szülés után ( bármikor szültél is, 5 hónapja vagy 5 éve. vagy 20 )

Miért fontos, hogy rendszerben gondolkozzunk?

 A fokozatosan kialakuló testtudatot a mindennapi mozgásaid során is tudod majd használni. Jobban, többet fogsz mozogni. Szívesebben, jobban bírod. Ez lenne a cél. Az elsődleges cél nem feltétlenül a tornatermi  fitnesszbajnokság, hanem hogy vedd észre a tested jelzéseit, és tudd, hogy min változtass a mindennapok során. ( Legutóbbi tornán mesélte egy hölgy, aki még csak néhányszor volt, hogy azóta nem fáj a dereka állásnál, mert tudja, hogy tartsa a medencéjét). Abban szeretnélek támogatni, hogy a hétköznapokban ….

Többet mozogj, szívesebben mozdulj, esetleges problémáid javuljanak.

VÁLTOZÁS !

Várandósság, szülés

Várandósság alatt a kevesebb mozgás, a  a növekvő pocak miatt testtartási változások jöhetnek létre,  és elképzelhető, hogy a visszarendeződéshez segítségre van szükség.

Mire is gondolunk? Megnyúlt medencefenék, előreesett vállak, felületes légzés, előrebillent medence, fokozott ágyéki görbület.

A növekvő súly nagyobb terhet ró a gátizmokra, hátizmokra, ha nem figyelünk a tartásunkra. A hosszanti hasizom 2 része eltávolodhat egymástól, hogy teret biztosítson az egyre nagyobb méhnek.

A légzésed is pihegő lehet, ha a tüdő felső részét használod.

A szülés szintén ezeket a területeket érinti, esetleg más részen, attól függően, hogy hüvelyi úton született a babád vagy császármetszéssel.

Egy ajánlható életmódról beszélünk. Kisbabával nyilván nem megy minden egyszerre. Igen, az eleje a közös életünknek nem arról szól, hogy arra figyeljek, hogy ülök, vagy mennyit. Ahogy telik az idő, és tested is kezd erőre kapni , fejben is egyre jobban tudsz másra-magadra- is gondolni, akkor szép lassan, apránként be lehet csempészni a változásokat az életetekbe.

Alapok

 • Tornázz naponta kb 20 percet
 • Gyalogolj tempósan napi 20-30 p-t
 • Figyelj a légzésedre
 • Testtartásodra is ügyelj
 • Változtass az étkezésen, ha szükségét érzed
 • Lazíts! Töltődj!

                                   MARADJ MOZGÁSBAN!