Lánykori nevén vietnámi papucs

A fél világ ebben jár, ha 20 fok fölött van a hőmérséklet. Kényelmes, könnyű belebújni, jól néz ki…

Nézzük az előnyeit:

  • lapos, rugalmas talp
  • szabad hely a lábujjaknak

Egyes nézetek szerint mégsem olyan jó, ha sokat van a lábunkon. Van, aki szerint egyenesen veszélyesebb, mint a tűsarkú.

Mégis , mit érdemes átgondolni, ha Te is sokat hordod a flip-flop-ot?

Az biztos, hogy a járást megváltoztathatja, ha hosszan hordod. Az az ideális, ha a cipő talpa körben rögzítve van a fölső részhez, nem kell a lábnak kapaszkodnia mindenhogy, hogy fentmaradjon rajta a lábbeli. Ahogy sietünk, rövidebbeket lépünk.  Közben levegőben a nagylábujjunkat lenyomjuk, azzal tartva a papucsot. Így folyamatos feszülésben van a talpi izomzat-kötőszövet. Egy idő után ez fájdalmat okozhat. A talpunknak is az a jó, mint más testrészünknek is ( igen, a gátizomra gondolok ) , ha nyúlik és rövidül .

A gyors járás miatt a testtartásunk is eltér az ideálistól, előredőlünk esetleg picit, lépés közben a sarkunkat pedig jól belecsapjuk a talajba . Igazából ezen érdemes változtatni, ha egyenesebben járunk, kevésbé csapjuk bele a sarkunkat,  a papucs talpának vastagsága/vékonysága kevésbé számítana.

Ami sokszor problémát okozhat, ha a hosszú ideig hordott,  zárt , emeltebb sarkú cipőből hirtelen talpast ugrunk a flipflopba: a lábunk nincs rá felkészülve, – ugyanúgy, mint ha hirtelen minimálcipőt kezdenél hordani -, így túlterhelődik a láb, vagy kompenzálások alakulnak ki, vagy a feszülés továbbadódik felfelé, és feljebb kezd el fájni a derék vagy csípő….

Mi lehet segítség?

  • ha meghackeled a papucsodat: hátulra szerkesztesz hozzá egy pántot. Vannak most már olyan flipflop gyártók is, akik ilyen hátsó pánttal együtt készítenek modelleket ( persze nem 43-as méretben, legnagyobb bánatomra
  • ha nem hordod egyfolytában, csak rövidebb távokra,
  • ha teheted, sokat vagy mezítláb otthon
  • ha sokat jársz változatos talajon
  • ha beszerzel egy smr labdát, hengert, és a talpadat, vádlidat, lábszáradat elöl átdolgozod velük ( persze az egész testeden is jó ha használod az eszközöket )