Milyen párnán aludjunk…

Sokszor felmerül a kérdés, milyen körülményeket biztosítsunk éjjelre magunknak, milyen matracon, milyen párnán aludjunk…

Íme néhány gondolat, ami segítheti alvásunkat fizikálisan is:

Nappal is, éjszaka is az az ideális, ha minél többet mozgunk, nem töltünk sok időt egy helyzetben. Ahogy igazából nincs ideális ülési testhelyzet, ahol órákat is el tudunk tölteni, nincs optimális alvási póz sem.

Maradj mozgásban!

Matrac nélkül a földön

Egyes nézetek szerint ezt leginkább matrac nélkül a földön/padlón alvással lehet legoptimálisabban elérni, ilyenkor igazán használjuk a testünket alvás közben. Ha ez túl meredeknek tűnik is, érdemes ehhez közelíteni. Minél keményebb matracon, párna nélkül, vagy nagyon vékony párnával.

Fokozatosság

Legtöbbször úgy gondolunk a testmozgásra, hogy elmegyünk fittneszterembe, vagy edzésre. Valójában ennél jóval többről van szó. Minden hétköznapi mozdulat, mozgás alakítja tested alkalmazkodóképességét. Ez lenne a cél: hétköznapjainkba vigyünk bele annyi mozgást, amennyit tudunk. És még egy picit többet. A tornaterem egy kis része életünknek, sokat segíthet az elindulásban, de végül az számít, mit csinálsz ezen kívül.

Hogyan készülnél egy hosszabb távra, maratonra? Fokozatosan alkalmassá tesszük a testünket az egyre nagyobb terhelésre. Kezdjük gyaloglással pár száz méterrel, aztán növeljük a tempót, a távot, és adaptálódik a testünk a terheléshez. Képesek leszünk lefutni hosszabb távot is. Ha ezt hirtelen kezdenéd, nem menne, hisz addig csak ültél a munkahelyen. Az autóban. A kanapén. Az iskolában….

Gondold ugyanezt végig az alvással. Ha hirtelen a pihe puha párnás-matracos ágyból elmész kempingezni polifoammal és hálózsákkal, nagyon is elképzelhető, hogy fájni fog a nyakad, és elgémberedetten kelsz reggel a sátorban….

Testünk okos, ahhoz alkalmazkodik, amit sokat csinálunk: Ha sokat ülsz, ahhoz, ha sokat mozogsz, ahhoz…

Nagypárna, kispárna, biztos ami biztos

Az ok, hogy miért így alszunk, egyszerűen kulturális , és megszokás, ezt szoktuk meg, hogy puha matracon alszunk, fejünk alatt párnával.Ezt láttuk magunk körül mindig. Én sose láttam párna nélkül aludni senkit sem a családban.Sőt, az a régi nagypárna volt mindig a szüleimnek is. Sőőt, nagypárna +kispárna, biztos ami biztos.

Ha párna van a fej alatt, pont az a helyzet áll elő, ami napközben is problémát okoz: az előrehelyezett fej.

A lábunk boltívénél is az az optimális, ha a végpontokon támaszkodik, ott sincs szükség alulról tartó támasztékra. Ugyanez van a nyaknál is hátonfekve. Az építészek sem támasztják alulról a boltíveket.

Érdemes megnézni a főemlősöket, hogy töltik az éjszakát  párna nélkül.

Ha visszagondolnánk arra, hogy miért is alszanak a gyerekeink párnán, világosan kiderülne, hogy mi adtunk egyet, mert külön ágyban kezdtek aludni, vagy ők kértek egy párnát maguknak, – mert látták, hogy mi is használjuk. Ha mást is megkérdezünk, ugyanezt a választ kapjuk.

A párnahasználat olyan, mint a cipőviselés

Milyet veszünk, mikor kezdjük használni, nagyrészt magunk körül gyűjtött információk miatt, társadalmi elvárásból tesszük. És ugyanúgy befolyásolja testünket, elkényelmesíti, mint a cipő. Nyilván nem lehet hirtelen elhagyni a párnát, ahogy  a magassarkút sem lehet egyik napról a másikra lecserélni mezítlábasra.

A párna nélküli alváshoz   jó mozgású váll, nyak , és háti görbület szükséges. Ezeken nappal érdemes dolgozni először.

Azután szép fokozatosan lehet csökkenteni a párna magasságát…én amúgy is nagyon vékony párnán aludtam, nem volt sok idő, hogy azt se használjam. Sokkal jobban telik az éjjel, nem ébredek elgémberedett nyakkal azóta. Igaz, már nem szoptatok, de előtte sok évig tettem, és csak az utolsó 2 évben aludtam párna nélkül, mégis pihentebben keltem, mint előtte.

Ha többféle matracon alszol éjjel, ez remek a testednek: sokféléhez alkalmazkodik.

Reziliencia- alkalmazkodó képesség a változó körülményekhez.

Adaptáció! A tested okos, ahhoz alkalmazkodik, amit sokat csinálsz. Ha más testet szeretnél, változtass!

Törd meg a mintát!