Várandósság során először a sárgatest, majd a méhlepény termeli ezt a hormont.

Hatással van az anyai pajzsmirigy működésének serkentésére, javul a szív és a vesék keringése, ( férfiaknál is termelődik a prosztatában, többek közt hatással van a spermiumok mozgására ). Újabb kutatási eredmények szerint segíti a szöveti gyógyulást, csökkenti a fibrózisok kialakulását, így a szervek gyógyulásában is ( máj, vese, szív…), elősegíti új erek növekedését, így is részt vesz a  gyógyulás segítésében, a gyulladásos folyamat támogatásában.

Ott tudja hatását kifejteni, ahol relaxin-receptorok vannak, az ínak, szalagok, a  kötőszövet a célpontja, kollagén tartalom lágyító hatása van. Nem hat a vázizmokra. Viszont hat a kismedencei szervek szalagjaira, a méhre, a szimfízisre           ( szeméremcsonti ízületre) , ennek logikus magyarázata, hogy így lazulhat a medence két fele a szüléshez.

Sokszor felmerülő kérdés, vagy magyarázat a relaxin , a terhesség során fellépő lábméret növekedésre, ízületi fájdalmakra.  Harmónikus testtartás , optimális izomfunkciók esetén a relaxintermelődés és hatásai egy élettani folyamat része. Ha keveset mozgunk, sokat vagyunk egy helyzetben, kevésbé harmónikus a mozgásunk, eredményezhet derékfájdalmat, szalagfeszüléseket, instabilitásokat. Mert az izmaink nem látják el funkciójukat. Persze, áttételesen a relaxin az ok a fájdalmainkra, igazából ebbe könnyű belecsúszni…

A hozott genetikai jellemző, a testünk állapota, várandósság előtti életmódunk  is fontos, kutatások szerint a perifériás ( csukló, boka pl.) ízületi mobilitás növekedése nem  függ össze a relaxin szinttel.

Ha tenni szeretnél valamit , hogy a helyzet javuljon,

MARADJ MOZGÁSBAN! 

Akkor most várandósan nyújtsunk vagy ne?

Érdemes ugyanúgy rendszerben gondolkodni, mit máskor is,  az egész izom-kötőszöveti láncot átmozgatni, dinamikus mobilizációs gyakorlatokkal .

forrás:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18161481

www.yourhormones.info/hormones/relaxin.aspx

www.nutritiousmovement.com/aligning-or-relaxin-before-pregnancy/regnancy-another-way/

www.burrelleducation.com/flexibility-protocols-during-pregnancy-another-way/